Manuela Kelt

KES TOOB SINUNI UUED PÕHJAMAISED MAITSED

Hea lagrits ka Eestis!

Armastan lagritsat ja pean lugu erinevatest maitseelamustest.

Aastal 2012 astusin Kopenhaageni lennujaamas kommipoodi, kus müüdi väga erilist lagritsavalikut, mille loojaks on taanlane Johan Bülow – mees, kes muudab musta lagritsa kullaks. Tema on suutnud tavalisest lagritsajuurest välja töötada imelised maitsed nii suurele lagritsaarmastajale kui ka šokolaadisõbrale. Koos moodustavad vastandlikud maitsed elamuse: aniisi ja lagritsa maitse on põimitud kord hapuka passioni või mõru kohviga, mida silub Belgia šokolaad. Tihti annab lagritsale särtsakust Habanero tšillipipar.

Kui lagrits ei maitse, siis on pakkuda karamelli pehme iirise kujul, mida valmistab rahvusvaheliselt tunnustatud Taani šokolaadimeister Michall Lentz. Ta keedab oma vasest pajas imelise maitsega karamelli: soolakristallidega, tumeda šokolaadiga, pähklitega, passioniga, mangoga ja nii edasi. Kuna igas õiges kommipoes peab olema ka šokolaadi, siis pakun lisaks lagritsale ja karamellile Islandi müütilisest loodusest inspireeritud maitseid: šokolaad Islandi Fjordide soolahelvestega ja soolaga röstitud mandlitega ning “põletatud” piimaga. Mõnikord kulub OMNOM meeskonnal uudse ja erilise retsepti valmistamiseks kauem kui aasta, sest otsitakse just seda erilist ja õiget maitset. Paapua Uus Guinea 70% šokolaadimaitset kirjaldatakse näiteks nii: keerukas kombinatsioon pähklist ja suitsusest tubakamaitsest aimatava põletatud tammise nüansiga, mida tasakaalustab rikkalik burbooni järelmaik.

Need oma tööd jäägitult armastavad inimesed Islandilt ja Taanist lõid minu jaoks maitsete maagia, mida tahan teiega jagada oma poes.

Ma usun, et minu lemmikpood on ka sinu lemmikpood.